Zdrowie i sprawność fizyczna w dużej mierze zależą od prowadzonego trybu życia, diety oraz właściwych nawyków. Niestety, wraz z wiekiem organizm coraz gorzej radzi sobie ze wchłanianiem składników odżywczych. Dla osób po 50. roku życia oznacza to wzrost ryzyka niedoborów, które mogą negatywnie wpływać na ich zdrowie. Jak zadbać o prawidłową suplementację?
Tak zwana „oponka” bywa prawdziwą zmorą zarówno pań, jak i panów. Kiedy zdarzy nam się przybrać na wadze kilka kilogramów, często właśnie w tym miejscu ciała widać to w pierwszej kolejności. Chcąc zlikwidować ten niepożądany tłuszczyk, zwykle podejmujemy decyzję o wprowadzeniu w życiu ćwiczeń – tzw. „brzuszków”.Ćwiczymy sumiennie przez kilka dni, a nawet tygodni, ale... efektów nie widać? Nic dziwnego. Ten rodzaj gimnastyki nie wystarczy, by „zrzucić brzuszek”. Możemy się męczyć na darmo, a efekty będą minimalne, albo praktycznie żadne. Okazuje się, że brzuch trzeba ćwiczyć inaczej.
Z pewnością wiele osób będzie zaskoczonych tym, że najzdrowszy owoc świata rośnie w Polsce. Dodatkowo, więcej niż połowa społeczeństwa, nawet nie słyszała o jego wspaniałych właściwościach i w sklepach omija go szerokim łukiem. Dlaczego warto jeść rokitnik? Odpowiadamy.Rokitnik najczęściej jest składnikiem nalewek i soku, ale sam w sobie nie jest popularny. To jednak duży błąd, bo zawiera wiele cennych właściwości. Nie bez powodu mówi się, że to najzdrowszy owoc świata. Mamy to szczęście, że rośnie w Polsce, więc powinniśmy to wykorzystać.
Miażdżyca kojarzy się z chorobą serca, ale dotknąć może także tętnic kończyn dolnych. Ich światło ulega zwężeniu na skutek odkładania się różnych substancji, m.in. cholesterolu, co skutkuje tym, że do nóg dociera mniej krwi, a tym samym tlenu i składników odżywczych.Jakie daje to objawy? Naszą uwagę zwrócić powinny chociażby ciągle zimne stopy – nawet w gorące dni, nawet w ciepłym pomieszczeniu. Podobnie – obrzęki i drętwienia.
Długie życie w zdrowiu i dobrym samopoczuciu to marzenie, które wymaga od nas pewnego wysiłku. Naukowcy podpowiadają, że wystarczy wprowadzić do codziennej rutyny kilka zdrowych nawyków, aby być bliżej jego spełnienia. Zaledwie kilka minut dziennie poświęconych zdrowym nawykom może wydłużyć nasze życie o kilka lat – nie wymagają zbyt wiele naszego czasu ani pieniędzy. Wystarczą chęci i dobra organizacja, aby niewielkim wysiłkiem pozytywnie wpłynąć na organizm.
Trudno nie zauważyć, że w ostatnim czasie przybył nam nowy robak, który wzbudza pewne emocje. Coraz częściej znajdujemy go w naszych domach, kiedy spokojnym krokiem przemierza ściany i podłogi. To wtyk amerykański.Ponieważ ten owad jest pluskwiakiem, obawiamy się, że może, jak pluskwy, stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia. A jak jest naprawdę? Czy powinniśmy się go bać?
Czy wiesz, gdzie znajduje się śledziona? Wiele osób nie ma o tym pojęcia! Aż do momentu, w którym po lewej stronie brzucha pojawi się charakterystyczny ból. To wtedy zaczynamy się zastanawiać, co właściwie odpowiada za ten dyskomfort i czy jest to coś poważnego.Śledziona, choć niewielka i często niedoceniana, pełni ważne funkcje w organizmie. Warto wiedzieć, za co dokładnie odpowiada, czy to prawda, że można bez niej żyć, i o czym może świadczyć jej ból.
Pod względem dostępności leków bez recepty jesteśmy wyjątkowym krajem. Jeśli dopadnie nas infekcja, bez problemu możemy zaopatrzyć się w cały arsenał środków na ból, gorączkę, kaszel, katar, biegunkę, zapalenie pęcherza, czy infekcje intymne. Do wyboru mamy przeróżne syropy, maści, płukanki, żele, czy czopki.Wydaje się, że to dobrze. Kiedy coś nam dolega, jesteśmy w stanie dość szybko sobie pomóc. Sobie – lub komuś z naszych bliskich. Wystarczy „wyskoczyć” do apteki. Jednak ta szeroka dostępność leków kryje w sobie także pewne niebezpieczeństwa, o których opowiada Pacjentom farmaceutka.
To już nie te czasy, żeby na 1 listopada wyciągać futra i kożuchy. Mrozu i śniegu na Wszystkich Świętych nie widzieliśmy od lat. A jak to będzie wyglądało w tym roku? Według najnowszych prognoz wszystko wskazuje na to, że będzie raczej ciepło.Już za dwa tygodnie ruszymy na cmentarze, by zapalić świeczki na grobach naszych bliskich. Wcześniej, będziemy je odwiedzać, by zrobić konieczne porządki, uprzątnąć stare kwiaty i opadłe z drzew liście. Warto uważać na siebie, bo pogoda, nawet słoneczna, bywa zdradliwa.
Ciąża to ważny czas dla przyszłej mamy, również bardzo trudny i wymagający dla jej organizmu. Z doświadczenia lekarzy wynika jednak, że do ciąży przygotowuje się niewiele kobiet. Zwykle dopiero wtedy, kiedy już w nią zajdą, zaczynają zastanawiać się nad tym, co robić, by zdrowo ją przeżyć.A to bardzo ważne, by przygotować organizm do ciąży już dużo wcześniej. Opowiada nam o tym lekarz, specjalista położnictwa i ginekologii oraz perinatolog, Robert Brawura Biskupski Samaha.
Z początkiem listopada w Małopolsce wejdzie w życie aktualizacja wojewódzkiego planu działania systemu Państwowego Ratownictwa Medycznego. Zgodnie z nią będą działać 144 zespoły ratownictwa medycznego, o pięć więcej niż obecnie. Tak podała dyrektor wydziału zdrowia Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego - Joanna Bogacz.
Dobrze przespana noc to podstawa zdrowia, zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Z kolei niedosypianie wiąże się często ze spadkiem energii, trudnościami z koncentracją, drażliwością oraz z obniżeniem odporności. Kiedy źle śpimy, niestety częściej łapiemy infekcje. Porządne wysypianie się to nie luksus, tylko naturalna potrzeba każdego człowieka. Z drugiej strony, współczesny świat i zawrotne tempo życia, a także niezdrowe nawyki, coraz częściej prowadzą do problemów z zasypianiem. I jak sobie z tym radzić? Jest kilka, naprawdę skutecznych, sposobów. I wcale nie są to leki nasenne, ani żadne liczenie baranów.
Trudno nie zauważyć, że tatuaże stają się coraz bardziej popularne. Nie są już tylko atrybutem subkultur – coraz częściej widzimy je u osób na wysokich stanowiskach, mają je lekarze, prawnicy. Dla wielu z nas tatuaż to nie tylko forma ozdoby, ale również sposób na wyrażenie siebie i swoich wartości. Każdy tatuaż opowiada jakąś historię, a jego symbolika ma osobiste znaczenie dla właściciela.Studia tatuażu wyrastają niczym grzyby po deszczu, a my – coraz częściej do nich wstępujemy. Tylko nie zawsze zadajemy sobie pytanie – czy to aby na pewno nie jest dla nas szkodliwe?
Wygląd paznokci, to czy są zadbane, czyste, równo przycięte, czy też fantazyjnie pomalowane, świadczy często o tym, jaką osobą jesteśmy. Poukładaną, lubiącą porządek, dla której wygląd jest ważny, lub też niedbałą, beztroską, nieprzykładającą wagi do spraw przyziemnych. Psychologowie mogliby tu wiele powiedzieć!Z paznokci można także wyczytać sporo informacji na temat naszego ogólnego zdrowia. Kształt płytki, to, czy jest ona gładka, czy chropowata, jednobarwna czy z plamkami, może wskazywać na pewne procesy chorobowe, które toczą się w organizmie.
Kiedy znienacka zmienia się pogoda, niektóre osoby mogą odczuwać szereg dolegliwości, choć meteopatia nie jest chorobą. Bóle głowy, senność, bóle stawów, spadek energii, znaczne obniżenie nastroju, to tylko niektóre z objawów, jakie może wymienić meteopata.Czy można sobie z tym jakoś radzić? Meteopaci często sięgają po kawę lub przeciwnie – kiedy gorzej się czują, właśnie z niej rezygnują, bo to kwestia indywidualna. Natomiast jeśli dolegliwości są intensywne, najlepiej skonsultować się z lekarzem.
Polskie Towarzystwo Pediatryczne wystosowało specjalny apel do Premiera RP w sprawie zbyt łatwego dostępu dzieci i młodzieży do e-papierosów i wyrobów tytoniowych. Apel poparli tacy eksperci jak: Dr hab. Łukasz Balwicki, prof. uczelni, Prof. dr hab. n. med. Joanna Didkowska, Prof. dr hab. n. med. Dominika Dudek, Prof. dr hab. n. med. Robert J. Gil, Prof. dr hab. med. Karina Jahnz-Różyk, Prof. dr hab. n. med. Maciej Krzakowski, Dr n. med. Aleksandra Lewandowska, Dr hab. Agnieszka Mastalerz-Migas, prof. UMW, Dr n. med. Maria Miszczak-Knecht, Prof. dr hab. n. med. Jan Styczyński, Dr hab. Bartosz Wielgomas, prof. uczelni.Poniżej prezentujemy pełną treść apelu sygnowaną przez Prof. dr hab. n. med. Teresę Jackowską, Prezeskę Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego.
Jedzenie jest nie tylko pożywieniem. Kiedy jemy, nie chodzi nam jedynie o to, by dostarczyć organizmowi niezbędnych do przeżycia składników. Lubimy jeść, chcemy, by nasze potrawy były także smaczne i sprawiały nam przyjemność. Kiedy jednak wybieramy wyłącznie, albo prawie wyłącznie, to, co nam smakuje, zapominając przy tym o zdrowiu, może to się dla nas źle skończyć. Przykładowo, sięgając po produkty przetworzone, bogate w syrop glukozowo-fruktozowy, możemy poważnie nadszarpnąć zdrowie wątroby. Warto posłuchać, co ma na ten temat do powiedzenia lekarz.
Dieta ma zasadniczy wpływ na stan naszego zdrowia, podkreślają to zarówno specjaliści od żywienia, jak i dietetycy. Weźmy np. czerwone mięso. Zgodnie z rekomendacjami, nie powinniśmy przekraczać 1-2 posiłków z tym produktem tygodniowo. Jemy go natomiast o wiele więcej, podczas gdy badania jasno wskazują, że wiąże się to z wyższym prawdopodobieństwem zachorowania np. na cukrzycę, chorobę wieńcową, czy nowotwór.Nowotwory przewodu pokarmowego, w tym rak żołądka, rak przełyku i rak jelita grubego, stanowią 15 proc. wszystkich zachorowań na nowotwory w Polsce. Choć czynniki, które sprzyjają tym chorobom, są różne, wiele zależy tu od tego, w jaki sposób się odżywiamy. „Top produkt, który przyczynia się do raka przełyku, żołądka, czy jelita grubego to przetworzone czerwone mięso” – podkreśla dr dietetyki, Paula Ihnatowicz.
Gdy za oknem coraz zimniej, a w domach jeszcze na całego sezon grzewczy się nie rozkręcił, narzekamy na chłód. Otulamy się ciepłymi swetrami, a na nogi wciągamy grube skarpetki. Nawet do snu. Jak się okazuje, to bardzo zdrowy odruch. Nowe badania wykazują, że spanie w skarpetkach zapewnia nie tylko ciepło w nogi, ale w ogóle poprawia jakość snu. Warto zapoznać się z wnioskami naukowców na ten temat.
Naukowcy z Australii odkryli zupełnie nowy typ komórki u ssaków. W końcu – bo już od 100 lat podejrzewali jej istnienie, ale nie byli w stanie go udowodnić. Ich pracę opisano na łamach czasopisma Nature Communications.Chodzi o "komórki progenitorowe EndoMac". Aktywują się one w odpowiedzi na urazy, których doznaje organizm ssaków, i pozwalają dokładniej zrozumieć, jak działa proces leczenia.
Lekarz to nie jest alfa i omega, ani chodząca encyklopedia. Może się mylić. Bywa, że kiedy zgłosimy się do niego z jakimś problemem, nie zna od razu odpowiedzi. Zastanawia się, konsultuje z innym specjalistą, zleca dodatkowe badania, po prostu szuka rozwiązania. I to wszystko jest w porządku. W porządku nie jest natomiast usłyszeć od lekarza, że jesteśmy przewrażliwieni, albo, że "taka nasza uroda”, kiedy niepokoi nas coś związanego ze zdrowiem. Z jego gabinetu lepiej jak najszybciej wyjść i więcej nie wracać. Kiedy jeszcze powinna nam się zapalić czerwona lampka?
Ziemniaki są podstawowym składnikiem wielu polskich potraw. Zupy, zapiekanki czy kluski – nie wyobrażamy sobie bez nich obiadu, przynajmniej kilka razy w tygodniu. Często gotujemy nawet więcej, by odgrzać danie następnego dnia. Ale to niezbyt dobry pomysł.Ponowne podgrzewanie ziemniaków może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Wbrew powszechnym przekonaniom, nawet krótki pobyt w lodówce nie gwarantuje bezpieczeństwa. Dlaczego odgrzewane ziemniaki to ryzyko? Wyjaśniamy.
Pomidory to jedne z naszych ulubionych warzyw. Cenimy je za wyjątkowy smak, za możliwość wszechstronnego wykorzystania w kuchni, no i za walory zdrowotne. Trzeba jednak pamiętać, że choć pomidory dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych, nie dla każdego są wskazane.Dla niektórych osób zjedzenie potrawy na bazie pomidorów może mieć przykre konsekwencje. Nie chodzi tylko o alergię, ale również o pewne choroby, jak np. refluks. Kto powinien wykluczyć pomidory ze swojej diety?
Każdy z nas ma w domu czajnik. Okazuje się, że niektóre z tych urządzeń, mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Chemiczka Sylwia Panek zwróciła uwagę na to, jakiego czajnika nie należy używać, jeśli zależy nam na zdrowiu naszym i naszej rodziny. Chemiczka Sylwia Panek dzieli się na Instagramie wieloma praktycznymi wskazówkami. Okazuje się, że często nieświadomie otaczamy się sprzętami, które po prostu mogą nam zaszkodzić. W prosty sposób wyjaśnia, dlaczego tak jest i dzieli się zdrowszymi alternatywami.
Właśnie się rozpoczyna sezon na kasztany jadalne – prawdopodobnie widziałeś już je w warzywniaku. Jeśli nie – rozejrzyj się następnym razem, bo warto. Nie tylko zachwycają delikatnym, słodkawym smakiem, ale również stanowią cenny dodatek do zdrowej diety. Kasztany jadalne są np. bogatym źródłem witamin z grupy B, które wspierają nasz układ nerwowy i poprawiają nastrój. Są także przykładem na to, że zdrowa żywność nie musi być nudna ani trudna w przygotowaniu. Kasztany świetnie sprawdzają się tak po prostu, jako przekąska, ale także jako dodatek do dań głównych i deserów.
Zaskakuje smakiem, ale i swoimi właściwościami prozdrowotnymi. Ten owoc w Polsce rośnie dziko, jest więc bardzo łatwo dostępny, a jednak nie jest zbyt popularny. Rzadko go jemy na surowo, jeszcze rzadziej przetwarzamy, a szkoda, bo jest naprawdę smaczny.Ponadto morwa, bo o niej mowa, to kompletnie niedocenione bogactwo witamin, antyoksydantów i minerałów. Może być biała, czarna lub czerwona – to trzy odmiany tego samego gatunku, z których każda ma coś wyjątkowego do zaoferowania.
Gdy krew w naczyniach żylnych wolniej płynie, gdy doznamy jakiegoś urazu kończyny, lub zbyt długo byliśmy unieruchomieni, może pojawić się ból, zaczerwienienie, a nawet obrzęk. Są to pierwsze objawy zapalenia żył powierzchniowych.Ta choroba często ustępuje samoistnie, ale nie znaczy to, że nie należy reagować, kiedy pojawią się niepokojące objawy. Konsultacja lekarska jest konieczna, by postawić właściwą diagnozę i, w razie konieczności, podjąć odpowiednie leczenie.
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy. To już taki rytuał – chwila skupienia nad gorącym napojem i czujemy, jak wzbiera w nas energia do działania. Co więcej, kawa jest nie tylko pyszna, ale ma wiele właściwości prozdrowotnych – od dawna już nie napiętnuje się jej, jako niezdrowej używki.Warto jednak wiedzieć, że dotyczy to kawy samej w sobie. Wiele zmienia bowiem to, w jaki sposób i z jakimi dodatkami ją pijemy. To one warunkują końcowy efekt, który kawa może przynieść naszemu organizmowi. Jakie błędy popełniamy najczęściej?